Java MCQ Questions | Java MCQ Questions and Answers

In this article Java MCQ Questions we give the information about Java MCQ Questions and Answers in details also provide Java Objective Questions.

JAVA MCQ with Answer

(1) Which language is Java?

  1. object oriented programming language
  2. Hyper text markup language
  3. client side programming language
  4. Server side programming language

Answer:- a

(2) In which year was java created and where?

a.1991 and U.S

b.1990 and U.S.

c.1990 and Australia

d.1991 and China

Answer:- a

(3) What was the old name of java?

a.Olk

b.Oka

c.Oak

d.Okl

Answer:- c

(4) Is java compiled or interpreted or is java in both the stages?

  1. first Interpreted then Compiled
  2. Interpreted
  3. Compiled
  4. Both

Answer:-d

(5) Which of the following is an access keyword?

  1. Public
  2. Private
  3. Protected
  4. All of these

Answer:-d

(6) Which of the following is a type of polymorphism in Java?

  1. Compile time polymorphism
  2. Execution time polymorphism
  3. Multiple polymorphism
  4. Multilevel polymorphism

Answer: a

(7) When does method overloading is determined?

  1. At run time
  2. At compile time
  3. At coding time
  4. At execution time

Answer: b

(8) Which concept of Java is a way of converting real world objects into class references?

  1. Polymorphism
  2. Encapsulation
  3. Abstraction
  4. Inheritance

Answer: c

 (9) Which of the following is a primitive type?

  1. float
  2. string
  3. integer
  4. byte

Answer:- d

JAVA MCQ with Answer

(10) Out of these, Java’s keyword is.

  1. NULL
  2. Sizeof
  3. Friend
  4. Extends

Answer:- d

(11) What are access modifiers?

  1. public
  2. private
  3. protected
  4. default
  5. All these

Answer:- e

(12) Who developed Java?

  1. Microsoft
  2. Google
  3. Sun Microsystems
  4. Amazon
  5. None of these

Answer:- c

(13) Java interpreter converts which of the following into machine code?

  1. User Code
  2. Bit Code
  3. Byte Code (Virtual Machine Code)
  4. Machine Code

Answer:- c

(14) Who among these are the inventors of Java?

  1. Fleming
  2. James Gosling
  3. Balaguru Swami
  4. Dennis Ritchie

Answer:- b

(15) What is the full name of JVM?

  1. Java Variable Machine
  2. Java Virtual Method
  3. Java Virtual Machine
  4. Java Versatile Machine

Answer:- c

(16) We cannot create a subclass of which of the following classes.

  1. final
  2. public
  3. static
  4. abstract

Answer:- a

(17)  Which of the following errors are called all syntax errors?

  1. Exception
  2. Run-time
  3. Compile-time
  4. Logical

Answer:- c

(18) Which of the following package is used to create and implement applet?

  1. java.out
  2. java.util
  3. java.lang
  4. java.applet

Answer:- d

(19) JDBC was developed under whom.

  1. JPC
  2. JCP
  3. JBC
  4. ODBC

Answer:- b

JAVA MCQ with Answer

(20) What kind of language is Java?

  1. weakly typed
  2. moderate typed
  3. strongly typed
  4. None of these.

Answer:- c

(21) How many primitive data types are there in Java?

  1. 9
  2. 5
  3. 7
  4. 8

Answer:- c

(22) Whose collection is the package?

  1. of tools
  2. of keywords
  3. of the object
  4. Classes and interfaces

Answer:- d

(23) By whom is the life cycle of the thread controlled.

  1. JDK
  2. JRE
  3. JVM
  4. None of these

Answer:- a

(24) What is the full name of JDBC?

  1. Java Database Community
  2. Java Database Connectivity
  3. Java Database Concept
  4. Java Database Communication

Answer:- b

(25) What is the full name of JIT?

  1. java in time
  2. java in technology
  3. just in time
  4. None of these

Answer:- c

(26) Which keyword is used to define interface in Java?

  1. intf
  2. in
  3. interface
  4. None of these

Answer:- c

(27) Which of the following does not support oop?

  1. global variables
  2. abstraction
  3. polymorphism
  4. Encapsulation

Answer:- a

(28)  What is the full name of jar?

  1. java archive
  2. java application runner
  3. java archive runner
  4. None of these

Answer:- a

Related Link:

Some More: DBMS/ WT/ DMDW

Santosh Nalawade

Work as Assistant Professor and Web Developer.

One thought on “Java MCQ Questions | Java MCQ Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *